Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Nebezpečné látky obsažené v plastech

Plastové výrobky byly kdysi velmi obdivované a žádané, nicméně v posledních letech se stále více ukazuje, že používání plastů má mnohá…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Plastové výrobky byly kdysi velmi obdivované a žádané, nicméně v posledních letech se stále více ukazuje, že používání plastů má mnohá úskalí, a na místě je tedy jistá obezřetnost.

Nebezpečí spojená s používáním plastů

Různé druhy plastů nejsou ekologicky nejšetrnější, ba právě naopak. Existuje ovšem ještě další velké nebezpečí, jemuž je nutné věnovat náležitou pozornost. Plasty totiž obsahují látky, které působí toxicky anebo mají negativní vliv na hormonální systém (nejen) člověka. Tím pádem ovlivňují také reprodukci, a rozhodně ne pozitivním způsobem! Navíc rozsah škod, které mohou jednotlivé nebezpečné látky v lidském organismu napáchat, není doposud přesně „zmapován“, neboť působí dlouhodobě a individuálně.

Endokrinní disruptory: riziko pro děti, dospívající i dospělé!

Plasty obsahují hned několik nebezpečných látek, které mohou být velmi problematické. Jedná se především o tzv. endokrinní disruptory. Není od věci zdůraznit, že působí negativně zejména na zdraví dětí. Přesto jsou z nich často vyráběny hračky! Pro dospívající a dospělé jsou ovšem rovněž rizikové. Na jaké látky si je tedy třeba dát konkrétně pozor?

  • Ftaláty (estery kyseliny ftalové). Látky, jež se nejčastěji používají jako změkčovadla právě v plastech, nejvíce pak v PVC (zejména ftalát DEHP). Z čistě funkčního hlediska jsou tedy potřebné. Ftaláty ovšem patří mezi nebezpečné látky, přesto jsou pravidelně nacházeny v dětských hračkách. U všech věkových kategorií přitom negativně působí na játra a ledviny, snižují produkci testosteronu a spermií, mohou způsobovat atrofii varlat u dospívajících chlapců a v neposlední řadě existují zvýšená rizika alergií nebo astmatu.
  • Bisfenol A (BPA). Tato sloučenina je rovněž používána při výrobě plastů, a to opět včetně hraček. Navíc nachází uplatnění i při výrobě kojeneckých lahví! Rizika přitom nejsou o nic menší než v případě ftalátů. Mezi hlavní zdravotní komplikace, které může bisfenol A způsobit, patří rakovina prsu u žen či rakovina varlat a prostaty u mužů. Dále musíme znovu uvést sníženou produkci spermií a existují určité náznaky, že může způsobovat rovněž nemoci srdce či cukrovku. Rozhodně tedy není o co stát.

Lze používat plasty bezpečněji?

Plastovým výrobkům se v současné době úplně vyhnout nemůžeme. Přesto je možné jejich užívání značně omezit. Navíc lze s tímto materiálem zacházet tak, aby výše zmíněná rizika nebyla tak markantní. Především byste se měli vyvarovat toho, aby byly plasty v kontaktu s vysokými teplotami. Rozhodně je tedy není vhodné používat v mikrovlnných troubách, nechávat je dlouho na slunci apod. Právě tímto způsobem se z nich totiž snadněji uvolňují nebezpečné látky. A rovněž teplé nápoje do plastových lahví v žádném případě nepatří…

Přehrát celé video na YouTube