Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Neplaťte recyklační poplatky zbytečně

S nákupem nového elektrospotřebiče souvisí povinnost zaplatit recyklační poplatek. Kde a jakou formou ho zaplatíte? Komu máte odevzdat vysloužilé zařízení? A…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

S nákupem nového elektrospotřebiče souvisí povinnost zaplatit recyklační poplatek. Kde a jakou formou ho zaplatíte? Komu máte odevzdat vysloužilé zařízení? A co všechno do elektroodpadu patří a jak to poznáte? Zeptali jsme se za vás.

Co je recyklační poplatek?

V roce 2005 byla v ČR zavedena povinnost recyklovat elektroodpad, a tím snížit jeho množství. Zákon o odpadech nařídil výrobcům, aby se postarali o své výrobky, které doslouží. Všechny elektrospotřebiče, které se dostaly na trh před zavedením tohoto zákona, byly prohlášeny za historické a výrobcům vznikla povinnost se postarat o jejich recyklaci. Proto se do koncové ceny jejich výrobků začal připočítávat i tzv. recyklační poplatek (PHE), pomocí kterého výrobci financují zpětný odběr a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů.

Recyklační poplatek se se proto skládá ze dvou položek. Jedna část poplatku pomáhá financovat recyklaci historických elektrospotřebičů a druhou částí si předplácíte recyklaci vámi právě zakoupeného nového zařízení.

Jak poznám, že se na spotřebič vztahuje recyklační poplatek?

Výrobci mají ze zákona povinnost označit viditelně každý výrobek, který spadá do kategorie elektroodpad. Elektrospotřebič nebo jeho průvodní dokumentace (obal, návod k použití nebo záruční list) musí být tudíž označena grafickým symbolem přeškrtnuté popelnice, která jasně říká, že výrobek nepatří do běžného komunálního odpadu.

Kde elektroodpad odevzdám?

V zásadě máte dvě možnosti, kde starý elektroodpad odevzdat. Buď jej sami odvezete do sběrného dvora, kde ho od vás zdarma převezmou a zrecyklují, nebo ho opět zdarma odevzdáte přímo na prodejně při nákupu nového spotřebiče. Pozor si dejte u nákupu elektrospotřebičů přes internet. Vzhledem k tomu, že většina e-shopů zasílá zboží přes zásilkové služby, může po vás prodejce chtít za odvoz k recyklaci poplatek. Dobře si proto přečtěte Obchodní podmínky konkrétního e-shopu.

Proč třídit elektroodpad?

Elektrospotřebiče často obsahují kovy a látky, které jsou pro životní prostředí nebezpečné, a je proto nutné je odborně zlikvidovat. Tříděním odpadu také pomáháte zmenšit objem běžného komunálního odpadu. A protože již máte recyklaci předplacenou a sběrný dvůr nebo prodejce si od vás elektrospotřebič převezme zdarma, byla by škoda tuto možnost nevyužít.

Co je a co není elektroodpad?

Do elektroodpadu patří

  • chladničky, mrazáky, pračky, sušičky, myčky, sporáky, topidla, ventilátory, klimatizace, vysavače, mikrovlnné trouby, remosky, grily, žehličky, topinkovače, fény, holicí strojky, fritovací hrnce, kulmy, elektrické zubní kartáčky, mobilní telefony a jejich příslušenství, sluchátka, mp3 přehrávače, fotoaparáty, radiobudíky, rádia, televizory, monitory, videa, DVD přehrávače, notebooky, PC, kopírky, tiskárny, videokamery, herní konzole, rotopedy a další sportovní trenažery

Do elektroodpadu neodevzdávejte

  • VHS kazety, diskety, CD, DVD, rtuťové teploměry, spotřebiče na benzínový pohon jako například benzínové sekačky, žárovky a zářivky
Přehrát celé video na YouTube