Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Popelnici vám vysype robot. I taková je budoucnost sběru a recyklace odpadů

Města po celém světě se proměňují. Semafory řídí speciální čidla, aby auta projela na zelenou vlnu. V parcích přibývají lavičky, kde…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Města po celém světě se proměňují. Semafory řídí speciální čidla, aby auta projela na zelenou vlnu. V parcích přibývají lavičky, kde si mobil dobijete elektřinou vyrobenou ze slunce. Smart technologie a robotizace pronikají i do sběru a recyklace odpadů.

Odpady provázejí lidstvo od jeho počátků. Zatímco v pravěku naši předchůdci zužitkovali každou kůstku a příliš odpadu po sobě nezanechávali, s rozvojem lidské společnosti odpadků přibývá. Neustále se proto hledají způsoby a technologie jak snížit produkci odpadů a zlepšit jejich recyklaci nebo spalování.

Popelářská auta na elektřinu

Proměnou procházejí i tak obyčejné věci, jako kontejnery na odpad. V řadě evropských měst jsou populární podzemní kontejnery. Ty se objevují i v České republice. Jejich hlavní výhodou je úspora místa, zlepšení estetiky okolí a to, že si kolemjdoucí nemusí zacpávat nos kvůli zápachu. A protože jsou objemnější, nemusí se tak často vyvážet.

S ohledem na automatizaci a robotizaci je pravděpodobné, že se promění i svoz a sběr odpadů. Některá města například pro svoz odpadu využívají ekologické vozy na elektrický pohon. Potkáte je například v ulicích Stockholmu nebo v německém Gelsenkirchen. Do budoucna je docela možné, že popelnice přijedou vysypat automatizované vozy, které se zcela obejdou bez obsluhy.

Kolo, které vyhazuje odpadky

Zlepšovat se budou i technologie ve spalovnách odpadů nebo při recyklaci odpadků. Nejlépe s využitím přírodních sil. Jednou takovou technologií budoucnosti je například Inner Harbor Water Wheel neboli „Mr. Trash Wheel“, který kombinuje starou a novou technologii využívající sílu vody a slunečního záření ke shromažďování odpadu a nečistot tekoucích po řece Jones Falls.

Proud řeky otáčí vodní kolo, které „vytahuje“ odpadky z vody a ukládá je do skládky. Pokud vodní proud není dostatečně silný, přichází na řadu solární panel, který zajišťuje dostatečný výkon, aby stroj zůstal v chodu. Odpadky jsou potom odváženy lodí a je přistaven nový, prázdný člun.

Všechny tyto technologie a inovativní nápady jsou předzvěstí kultivace v oblasti svozu a zpracování odpadů, která nás v budoucnosti čeká.

Přehrát celé video na YouTube