Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Jak naučit děti třídit odpad? Nejlépe hrou!

Snad každé malé dítě ví, že plastová láhev patří do žlutého kontejneru. A že když není při ruce, schová se…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Snad každé malé dítě ví, že plastová láhev patří do žlutého kontejneru. A že když není při ruce, schová se obal od pitíčka prozatím do tašky, aby byl vyhozený na správné místo, odkud putuje k dalšímu zpracování. Je chvályhodné, pokud své dítě vedete k odpovědnému přístupu k životnímu prostředí a pokud mu jdete příkladem. Místo mentorování a napomínání mu můžete třídění odpadu ukázat i formou her!

Počet lidí, kteří v České republice třídí odpad, roste. Aktivně se takto o životní prostředí stará téměř 70 procent obyvatel. Práci jim usnadňuje narůstající počet barevných kontejnerů: na papír, plast, bioodpad nebo na sklo.

Hra na barvy a postavy z kontejnerů

Jsou to právě barvy kontejnerů, které můžou upoutat dětskou pozornost. Když si vyjdete na procházku, zkuste si vyprávět o tom, že modrá barva patří papíru a že zelená a bílá zase sklu a hnědá odpadkům, jako jsou kuchyňské zbytky, slupky nebo odřezky zeleniny a ovoce. Zkuste si vyjmenovat, co vše může přijít do žlutého, modrého, bílo-zeleného nebo hnědého kontejneru.

Že to sami přesně nevíte, tady je malá nápověda!

  • Zelený/bílý kontejner – je určený pro sklo. Barevné do zelené části, čiré do bílé. Do tohoto kontejneru patří nevratné láhve (například od vína nebo džusů), skleničky od džemů, rozbité skleničky apod. Nevhazujte sem keramiku, porcelán nebo drátované sklo. Zvolit si můžete postavičku – třeba Pepka střípka, který ovládá tento kontejner!
  • Žlutý kontejner – je vyhrazený plastu. Obývat ho může třeba petka Peťka. Patří sem PET lahve, plastové obaly od kelímků, igelity nebo sáčky. Pozor, nevhazujte obaly od žíravin nebo čisticích prostředků.
  • Modrý kontejner – pohltí vše papírové, jako jsou pokreslené listy, noviny a časopisy. Kralovat mu může třeba časák Čenda. Tomu se ale nebude líbit, když do něho budete vhazovat mastný papír nebo celé svazky knih – raději je někomu věnujte!
  • Hnědý kontejner – je určený na bioodpad. Obývat ho může třeba ohryzek Otík. Patří sem například odřezky z kuchyně, ze zeleniny, slupky z ovoce apod.

Interaktivní hra – třídění odpadů

Na internetu najdete i spoustu interaktivních her, které děti provedou tříděním odpadů a hravou formou je naučí třídit odpad. Doporučit můžeme například stránky, kterými provází Tonda Obal.

Přehrát celé video na YouTube