Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Donald Trump a zrušení Pařížské smlouvy. Jaký může být dopad na životní prostředí?

Pařížskou dohodu o klimatu podepsalo před dvěma lety 195 zemí. Prezident Spojených států Donald Trump ale nedávno oznámil, že USA…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Pařížskou dohodu o klimatu podepsalo před dvěma lety 195 zemí. Prezident Spojených států Donald Trump ale nedávno oznámil, že USA od této dohody odstoupí, protože je prý drahá. Jaké dopady může toto rozhodnutí mít na životní prostředí?

Donald Trump kritizoval Pařížskou dohodu už během své předvolební kampaně. Washington by teď měl podle něho začít vyjednávat o nové smlouvě, která by byla k obyvatelům Spojených států spravedlivější.

Připomeňme, že cílem Pařížské dohody bylo omezení emisí skleníkových plynů, což by mělo zastavit oteplování Země. Podle současné americké administrativy by na to ale Američané dopláceli, resp. zaplatili by oproti dalším zemím příliš vysokou cenu.

Trumpův brat k tradiční ekonomice

Země, které se k Pařížské dohodě přihlásily, platí své příspěvky do tzv. zeleného klimatického fondu, jenž podporuje přechod na obnovitelné zdroje v rozvíjejících se zemích. Trump současně s odstoupením od smlouvy oznámil, že USA své příspěvky ihned platit přestanou. To může pochopitelně vést k tomu, že se podobně rozhodnou i další země.

Donald Trump se podle všeho snaží dostát svým předvolebním slibům. Během kampaně totiž cílil na „zapomenuté Američany“ pracující v těžkém průmyslu nebo v tradičních průmyslových odvětvích.

Jaké budou dopady na životní prostředí?

Trumpovo oznámení spustilo řadu reakcí. Z jeho poradenského týmu například odešel miliardář Elon Musk, který uvedl, že odstoupení USA od klimatické dohody není dobré pro Ameriku ani pro zbytek světa. Současného prezidenta kritizoval i Barack Obama. Ten zároveň vyjádřil přesvědčení, že se jednotlivé státy USA, města i firmy tomuto kroku vzepřou.

Slovy nešetřil ani Al Gore, bývalý viceprezident za éry Billa Clintona, který Trumpovo rozhodnutí komentoval výrazy „bezohledné“ a „neobhajitelné“. Zároveň dodal, že takový krok podkopává postavení USA ve světě a hrozí, že poškodí schopnost lidstva řešit včas klimatickou krizi.

Země Evropské unie, konkrétně francouzská, německá a italská vláda, vydaly prohlášení, ve kterém vyjádřily lítost nad Trumpovým rozhodnutím. Podle nich dokument nabízí ekonomickou prosperitu a růst. Současně potvrdily, že boj s klimatickými změnami budou nadále podporovat.

Přehrát celé video na YouTube