Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Co dělají supermarkety s neprodaným jídlem?

Ročně se ve světě vyhodí kolem 1,3 miliardy tun jídla. Na vině nejsou jen konzumenti, kteří nakupují víc, než spotřebují,…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Ročně se ve světě vyhodí kolem 1,3 miliardy tun jídla. Na vině nejsou jen konzumenti, kteří nakupují víc, než spotřebují, ale také supermarkety. Co obchodní řetězce dělají s neprodaným jídlem? A jak lze vyhazování potravin omezit?

Jídlo s prošlým datem spotřeby ještě nemusí být nutně špatné a zkažené. Přesto končí ve velkých kontejnerech na dvorech supermarketů, kam už běžný zákazník nedohlédne. Obchodní řetězce prošlé potraviny dříve likvidovaly, ale loni se některé z nich rozhodly svůj postoj změnit. Místo definitivní likvidace se tak jídlo může dostat tam, kde je potřeba.

Jídlo po potravinové banky

Darovat jídlo, které už konzumenti kupovat nebudou, ale ve skutečnosti mu nic není, se zdá jako logický postup. Poslat potraviny potřebným ale dlouho bránila legislativa, protože prodejny musely z darovaných potravin platit daň ve výši 15 %. To se v České republice změnilo a supermarkety začaly postupně měnit svoji politiku ohledně prošlých potravin.

Nyní většina z nich poskytuje jídlo s prošlým datem spotřeby zdarma nebo za symbolickou cenu potravinovým bankám. Odtud potraviny putují například do oblastí postižených přírodními katastrofami nebo válkou. Dostávají se také k charitativním organizacím, které pomáhají například lidem bez domova.

Z českých supermarketů přenechávají prošlé potraviny potravinovým bankám například řetězce Tesco, Globus, Ahold, Lidl nebo Globus. Převážně se jedná o trvanlivé potraviny, u nichž je datum spotřeby spíše orientační. Některé řetězce ale dodávají také neprodané pečivo, ovoce nebo zeleninu.

Trendem je neplýtvat potravinami

Trend, který směřuje k omezení plýtvání potravinami, je patrný nejen v České republice. V zahraničí postupují supermarkety podobně. Vznikají zde i iniciativy, které mají přispět ke snížení potravinového odpadu.

V Dánsku například loni otevřeli první supermarket, který prodává zboží s prošlou záruční lhůtou nebo poškozeným obalem. Na plýtvání s jídlem dlouhodobě upozorňují také freegani, kteří se živí jen jídlem, jež najdou, například právě v kontejnerech u supermarketů.

Přehrát celé video na YouTube