Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Základní informace o recyklaci textilií

Mezi materiály, o nichž se v souvislosti s tříděním odpadu příliš často nehovoří, patří textilie. I jejich recyklace je ovšem velmi potřebná,…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Mezi materiály, o nichž se v souvislosti s tříděním odpadu příliš často nehovoří, patří textilie. I jejich recyklace je ovšem velmi potřebná, ačkoli nepředstavuje jedinou možnost, jak s nimi nakládat.

Recyklace textilií – historie a současnost

Možná vás to překvapí, ale recyklace textilií má poměrně dlouhou historii. Už od 18. století je totiž sbírali či skupovali po domech tzv. hadráři, kteří je následně prodávali do papíren a závodům k výrobě příze, což trvalo až do 20. století. To znamená, že znovuvyužití textilií rozhodně není novinkou posledních několika desetiletí!

Faktem ovšem zůstává, že systematická recyklace tohoto materiálu započala až v novodobějších dějinách lidstva. Vzhledem k nezbytnosti ošacení pro každého člověka je ročně vyprodukováno obrovské množství textilií, jejich třídění a následná recyklace jsou tedy aktuálně velmi důležité. Stejně jako u ostatních materiálů k tomu slouží především speciální kontejnery, tedy pokud se nerozhodnete využít služby některého ze second handů.

Vše o sběru textilu a jeho zpracování

Vyhazovat starý a již nepoužívaný textil na skládku je ve své podstatě plýtváním. Dnes se lze totiž zbavit oblečení, obuvi a dalších výrobků (viz níže) mnohem šetrněji. V České republice existuje v současné době několik specializovaných firem, jejichž kontejnery stojí v mnoha městech. Každoročně se přitom tímto způsobem seberou tisíce tun textilií. A sběr navíc organizují i charitativní spolky.

Co se s takto sebraným textilem děje poté? Již jsme zmínili charitativní účely (textil někdy putuje i do zemí třetího světa). K tomu se ovšem všechno oblečení nehodí, a to např. z důvodu příliš velkého opotřebení. Pak je tu ovšem ještě zpracování textilu na druhotné suroviny, tzn. zejména na výrobu čisticích hadrů, výplní do autosedaček, ale také bankovek apod.

Co vlastně patří do kontejnerů na textil?

Důležitá otázka na závěr. Vyhazovat sem lze veškeré letní a zimní oblečení, obuv, jakož i módní doplňky (batohy, kabelky, opasky, peněženky apod.). Může se ovšem jednat také o větší látky, plyšové hračky, spací potřeby (peřiny či přikrývky), případně utěrky, ručníky atd. Do kontejnerů na textil naopak nevyhazujte netextilní materiály, anebo zašpiněné, plesnivé či jinak znehodnocené věci!

Tip na závěr: více o textiliích a jejich recyklaci si můžete přečíst např. zde.

Přehrát celé video na YouTube