Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Německo a Rakousko jsou velmoci v třídění odpadu

Zatímco u nás se podle statistik vytřídí přes 20 procent komunálního odpadu, v sousedním Německu a Rakousku je to přes 50…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Zatímco u nás se podle statistik vytřídí přes 20 procent komunálního odpadu, v sousedním Německu a Rakousku je to přes 50 procent. Naši sousedé tak patří k velmocím ve třídění odpadu v Evropě. Jak se u nich můžeme inspirovat?

Recykluje se v celé Evropě. V některých státech ale více než v jiných. Zatímco v některých obcích nebo městských čtvrtích pořád ještě chybí kontejnery na tříděný odpad, v Německu se recykluje stále větší množství odpadu a přibývají další věci, které spadají do kategorie: nevyhazujte nás do běžné popelnice.

Německo proslulo tím, že ne vše použité musí nutně skončit v popelnici. Každý, kdo byl v německém supermarketu, si určitě všiml, že lidé poctivě vrací plastové láhve od limonád nebo minerálky, které se zálohují. Podobně jako třeba plechovky od piva nebo skleničky od jogurtů. Záloha v řádech několika centů lidi motivuje obaly vracet.

Snadná recyklace odpadu v Německu i v Rakousku

Současně v Německu vzniká pořád víc míst, kam je možné vyhodit například použité baterie – najdete je třeba i v supermarketech, což je praktické. Větší elektronické spotřebiče nemusíte vozit do sběrného dvora – stačí zavolat specializovanou firmu, která si je sama odveze.

Samozřejmostí jsou koše na tříděný odpad, které jsou doslova na každém rohu. Ani jako turista zvyklý poctivě třídit odpad tak nemusíte plastovou láhev vyhazovat do obyčejného odpadkového koše. Když se ubytujete v Německu nebo v Rakousku, můžete si být jisti tím, že majitelé penzionů a hotelů třídí odpadky důkladně a pečlivě.

Sklo se v Německu třídí jen v určité hodiny

Nařízení ohledně třídění odpadků jsou v Německu přísná. Dokonce existují i předpisy, kdy můžete do kontejnerů vyhazovat sklo. Nemůže se vám tak stát (jako třeba na panelovém sídlišti v Česku), že vás o půlnoci vzbudí soused, jak tříská láhvemi do bílo-zeleného kontejneru. Sklo se může v Německu vyhazovat od sedmi do třinácti hodin a od patnácti do dvaceti hodin.

Pro třídění odpadu jsou podobně zapálení i v Rakousku. Lidé si například mohou u specializovaných kontejnerů vyzvednout kbelík, do kterého mohou nalít použitý kuchyňský olej a potom ho zase bezplatně plný odevzdat. Jen málokdo tak vlévá přepálený olej do záchodu a znečišťuje tak vodu.

Přehrát celé video na YouTube