Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Kam s věcmi, které je nám líto vyhodit?

Recyklace jednotlivých druhů materiálů je velmi důležitá. Některé věci vám ovšem může být líto vyhodit a v takovém případě jistě přemýšlíte,…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Recyklace jednotlivých druhů materiálů je velmi důležitá. Některé věci vám ovšem může být líto vyhodit a v takovém případě jistě přemýšlíte, jak pro ně najít jakékoli další využití. Máme pro vás tedy několik tipů…

Tipy na využití již nepotřebných věcí

Pokud máte doma spoustu věcí, které již drahně let nepoužíváte, ale nechce se vám je vyhodit, zřejmě řešíte určité dilema – co vlastně s nimi? Jistě, můžete je hromadit, nicméně interiéry nejsou nafukovací. Některé takové produkty je ovšem možné opět použít, případně se jich zbavit tak, aby z nich měl užitek někdo další. Druhá zmíněná varianta samozřejmě platí i pro třídění odpadu, nicméně někdy vám může být skutečně líto něco vyhodit do popelnice či kontejneru. Zde je proto několik tipů.

  • Nevíte, co dělat s již nepoužívanými oděvy? Nechce se vám je vyhazovat do odpadu? V takovém případě lze využít kontejnery na oblečení pro charitu. Textil následně může pomoci těm, kteří to potřebují.
  • Máte doma časopisy z dětství, jež ve vás vyvolávají řadu nostalgických vzpomínek? Potřebujete-li se jich zbavit, v žádném případě nemusejí skončit v kontejneru. Můžete je kupříkladu věnovat školkám, dětským domovům apod.
  • Nechce se vám vyhazovat ani staré knihy? Možností, jak s nimi naložit, máte hned několik. Lze je totiž opět věnovat některé instituci (včetně místní knihovny), ale lze je také prodat do antikvariátu či na internetu (to ostatní platí i pro časopisy).
  • Rovněž nádobí nemusí nutně skončit v odpadu. Jeho novým „působištěm“ se mohou kupříkladu stát azylové domy, kde ještě nepochybně nalezne uplatnění.
  • Našli jste na půdě starou elektroniku, která již zřejmě ani nefunguje? To vůbec nevadí. V současné době existuje řada soukromých sběratelů anebo muzeí, pro něž mají takové přístroje vysokou hodnotu!
  • Ještě podotkněme, že mnohé nepotřebné materiály je možné využít pro tvorbu dekorací, a to jak do interiéru, tak na zahradu. Tvůrčí lidé jistě vymyslí sto a jeden způsob, jak je opětovně upotřebit.

Jak vidno, recyklace starých věcí nemusí být pouze záležitostí systémového sběru odpadu, ale existuje pestrá škála možností, kterak pro ně nalézt další uplatnění. Jen pozor na odkládání vedle kontejnerů s tím, že si daný výrobek někdo vezme a opětovně použije. Za to vás totiž může čekat finanční postih!

Přehrát celé video na YouTube