Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Jak recyklovat použité DVD, CD nebo videokazety?

Máte doma plnou skříň starých videokazet, přestože jste si všechny filmy už dávno pořídili na DVD? Poškrábali jste si CD…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Máte doma plnou skříň starých videokazet, přestože jste si všechny filmy už dávno pořídili na DVD? Poškrábali jste si CD nebo už prostě máte všechny písně v mp3? Zbavit se starých záznamových nosičů bývá někdy problém. Otázka totiž zní – kam je vlastně vyhodit? Patří do plastu nebo do komunálního odpadu? Odpověď není tak jednoduchá.

Audio/videokazety rozebrat

Audio a videokazety patří mezi magnetická záznamová média. Skládají se z plastového pouzdra a samotného záznamového zařízení (pásky nebo kotouče). Nemůžete je tedy jednoduše dát do směsného plastu. Magnetický pásek obsahuje řadu kovů a komplikuje pak proces recyklace. Pokud ale tyto dvě složky od sebe oddělíte, můžete plastový obal hodit do směsného plastu, a kotouč nebo pásek do kontejneru na komunální odpad.

V některých sběrných dvorech mají na kazety určenou speciální nádobu, ověřte si to ale raději na místě.

Co CD a DVD?

Kompaktní disky se až donedávna nedaly v ČR pořádně recyklovat. Skládají se totiž z polykarbonátu (což je plast) a tenké vrstvičky kovu, která komplikuje recyklaci plastu. Na rozdíl od videokazet ji ale jen těžce mechanicky odstraníte. Obecně je lepší, když použité CD nebo DVD vyhodíte do popelnice, určené pro směsné plasty, než do komunálního odpadu. Ani v jednom případě však nedochází k plnohodnotné recyklaci.

Tu vyřešila až firma REMA Systém, která použitá CD a DVD sbírá a posílá je k opravdové materiálové recyklaci do Německa. Lze je společnosti odevzdat na jednom z jejich míst, určených pro sběr elektroodpadu.

Dejte „cédéčkům“ druhou šanci

CD ani DVD disky ale nemusíte nutně vyhazovat. Dejte průchod své kreativitě a využijte je jinak. Výborně se hodí jako podtácky či odpuzovače ptáků. Lze z nich ale vyrobit i lapače snů, nástěnné hodiny, šperky nebo svícny. Stačí se trochu inspirovat na internetu, popustit uzdu své fantazii a kompaktním diskům vdechnout nový život.

Přehrát celé video na YouTube