Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Jak naložit s plechovkami a víčky od jogurtů?

Správné třídění odpadu je hračka, pokud víte, jak na to. Kelímek od jogurtu patří do plastu, ale co s víčkem? A…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Správné třídění odpadu je hračka, pokud víte, jak na to. Kelímek od jogurtu patří do plastu, ale co s víčkem? A kam vyhodit plechovku od piva?

Hliník se sice vyskytuje v přírodě, ale průmyslově se vyrábí už od roku 1859 z bauxitu. Sama výroba hliníku je neekologická a náročná. Vzniká při ní plno odpadu. Když hliníkové obaly nebudou končit na skládkách, ale vrátí se zase zpátky do oběhu, prospějeme tak bezpochyby životnímu prostředí.

Povinnost třídit hliník

Od roku 2015 dostaly města a obce za úkol umožnit obyvatelům třídění kovů, mezi které spadá i hliník. Žádný speciální návod, jak na to, ale nenásledoval. A tak závisí jen na obcích, jak se s tímto nařízením popasovaly. Někde se například objevily speciální kontejnery na hliník, jinde vznikla sběrná místa, kam je možné vytříděné plechovky, víčka od jogurtů nebo obaly od čokolád a sýrů přinést.

Místo plechovek sklo

Hliník jako obalový materiál je pořád oblíbený a setkáváme se s ním denně, ať už v podobě nápojových plechovek, víček od jogurtů nebo různých tenkých obalů od cukrovinek. Kolik hliníkového odpadu skončí na skládkách, je těžké odhadovat a oficiální statistiky neexistují. Podle některých názorů může v komunálním odpadu končit až 12 tisíc tun hliníkového odpadu.

Nejekologičtější je vždy takový odpad, který nevznikl. Proto, pokud to jde, se zkuste hliníkovým obalům vyhýbat. Místo piva nebo limonády v plechovce si kupte raději nápoj stočený do skleněné zálohované láhve.

Ne vždy se to ale podaří, protože váš oblíbený jogurt neprodávají ve skle, ale v plastovém kelímku s hliníkovým víčkem. V takovém případě můžete hliník alespoň třídit a nevyhazovat ho do směsného odpadu.

Jak poznat hliníkový obal?

Hliníkové obaly mají své speciální značení – poznáte je podle symbolu tří šipek, uvnitř mají číslo 41 a označení ALU. Pokud si nejste jisti, zkuste použít starý dobrý magnet. Hliníkový obal na magnet reagovat nebude.

Shromážděný hliník, včetně plechovek nebo víček od jogurtů, můžete vyhodit do kontejnerů na hliník, odnést ho na speciální sběrná místa nebo zkusit sběrnu druhotných surovin. Další možností jsou sběrná střediska odpadů, která najdete ve většině měst.

Přehrát celé video na YouTube