Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Co se děje se starými pneumatikami?

Každá pneumatika jednou dojezdí. Potom se dá použít různě. Můžete z ní vyrobit dětskou houpačku či prolézačku. Nebo pneumatiky hromadit a…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Každá pneumatika jednou dojezdí. Potom se dá použít různě. Můžete z ní vyrobit dětskou houpačku či prolézačku. Nebo pneumatiky hromadit a potom z nich podobně jako známý architekt odpadu postavit dům. Co když je ale prostě nijak zužitkovat nemůžete nebo nechcete? Kde je odevzdat? A co se s nimi děje potom?

Pneumatiky se vyrábí z materiálu, který může být recyklován. Skládají se z ocelové výztuže, textilní vložky a pryže. Ta se vyrábí z přírodního nebo syntetického kaučuku. Výroba pneumatik je poměrně energeticky a surovinově náročná. V České republice se přitom ročně prodá kolem 70 tisíc nových pneumatik.

Ojetou pneumatiku vraťte výrobci

Protože u pneumatik funguje tzv. kolektivní systém, mají jejich prodejci povinnost je od zákazníků zpětně odebrat (podobné je to například u elektronického zboží). Jednoduše tedy můžete ojeté pneumatiky odevzdat při nákupu nových. Seznam sběrných míst najdete na stránkách Ministerstva životního prostředí. Co se s nimi děje pak?

Staré pneumatiky není dovoleno skládkovat. Přesto na některých skládkách můžete vidět, že jsou použité například na zatížení nebo stabilizaci skládky. To je dovoleno v určitém omezeném počtu.

Recyklace a využití starých pneumatik

Vysloužilé pneumatiky jsou recyklované nebo použité na jiné účely, než k jakým byly vyrobené. Další možností je energetické využití.

  • Při recyklaci pneumatik se jednotlivé části pneumatiky oddělí, kov se využije v hutích a textilní část například jako izolace. Pryž má hned několik použití; lze ji přidat do nových pneumatik, vyrobit z ní granulát (například na hřiště) nebo ji přetavit v nové pryžové výrobky.
  • Ze starých pneumatik lze stavět. Vzniknout z nich mohou celá hřiště. Architekt odpadu Michael Reynolds z nich zase staví nové domy.
  • Při energetickém využití se pneumatiky spalují a jejich výhřevnost je srovnatelná s černým uhlím. Důležité je při tomto procesu odsíření a eliminace spalin.

Šetřete pneumatiky i životní prostředí

Čím méně pneumatik se vyrobí a opotřebuje, tím lépe pro životní prostředí. Ostatně, pořízení nových pneumatik není zrovna levná záležitost. Zkuste je proto šetřit přiměřenou jízdou, měňte včas letní a zimní pneumatiky a nahustěte je na doporučený tlak. Prodloužíte tak jejich životnost.

Přehrát celé video na YouTube