Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

7 mýtů o třídění odpadu

Kolem třídění odpadu je stále několik nejasností a některé materiály jsou dokonce obestřeny nijak nepodloženými mýty. Uveďme tedy na pravou…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Kolem třídění odpadu je stále několik nejasností a některé materiály jsou dokonce obestřeny nijak nepodloženými mýty. Uveďme tedy na pravou míru některé takové omyly, které patří mezi nejrozšířenější.

Mýtus první: ruličky od toaletního papíru a kartony od vajec patří do papíru

Nepatří! Papír je možné recyklovat maximálně sedmkrát. Poté již pro něj není dalšího využití. A právě ruličky od toaletního papíru a kartony od vajec jsou posledním „stádiem“ recyklace papíru. Jejich vlákno je již totiž natolik krátké, že už je znovu použít nelze. Proto je vyhoďte do směsného odpadu, případně je můžete použít do kompostu.

Mýtus druhý: PVC patří do plastu, polystyren nikoliv

Je to přesně naopak. Pokud není polystyren výrazně ušpiněn, patří do žlutého kontejneru. Pouze byste měli větší kusy rozdělit na menší části. Na druhou stranu PVC neboli polyvinylchlorid do plastů v žádném případě nevyhazujte. Ptáte se proč? Při opětovném zpracování plastových výrobků je používáno vysokých teplot, což u PVC není dobré – uvolňují se z něj totiž škodlivé látky.

Mýtus třetí: plastové láhve je nutné zbavit etikety a víčka

Další poměrně rozšířený omyl. Mnozí lidé láhve z plastu před vyhozením zbaví jak víčka, tak etikety. Jenže to je zcela zbytečné. Firmy, které plastové výrobky zpracovávají, si totiž umí s těmito součástmi jednoduše poradit.

Mýtus čtvrtý: tříděné obaly musí být zcela čisté

Samozřejmě že obaly či další výrobky, jež se dají třídit, by neměly být zašpiněny až přespříliš, případně by neměly být mastné či ušpiněné od nebezpečných látek. Jinak je lze ale bez problémů vyhodit do kontejnerů či popelnic na tříděný odpad, protože se nejedná o nic závažného.

Mýtus pátý: tabulové sklo od oken a dveří patří do zeleného kontejneru

Sklo lze vyhazovat do dvou různých kontejnerů. Zatímco čiré sklo patří do bílé nádoby na tříděný odpad, místo pro barevné sklo je v nádobách zelených. Jenže vše nemusí být tak jasné, jak by se mohlo zdát. Kupříkladu tabulové sklo do oken a dveří, ač na první pohled čiré, patří do zeleného kontejneru!

Mýtus šestý: bioodpad je možné vyhodit pouze do nádob na směsný odpad

Chyba lávky! S bioodpadem neboli biologicky rozložitelným odpadem, jako např. se zbytky ovoce a zeleniny, kávovou a čajovou sedlinou, skořápkami od vajíček a ořechů, ale také papírovými kapesníky či ubrousky, lze totiž nakládat zcela jinak. Jak? Někde je lze vyhodit do speciálních hnědých kontejnerů na bioodpad anebo je lze použít do kompostu. Že bydlíte v paneláku a kompost nemáte? Nevadí, můžete si pořídit či vyrobit domácí kompostér!

Mýtus sedmý a nejškodlivější: třídit odpad nemá smysl

Má, a to skutečně výrazný! Díky opětovnému použití recyklátů je každým rokem zachráněno přes 20 km2 přírody, což není málo. Navíc rovněž vliv na životní prostředí je výrazně nižší. Třídit odpad je tedy rozhodně záhodno. Že je to moc složité? Vůbec ne! Odpad doma roztřídíte poměrně snadno a navíc je v ČR dle statistik průměrná vzdálenost k nejbližšímu kontejneru na tříděný odpad cca 100 metrů.

Přehrát celé video na YouTube