Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

10 tipů na snížení množství odpadu v domácnosti

Podle údajů Ministerstva životního prostředí bylo vyprodukováno v roce 2016 v České republice 34,2 milionů tun odpadů. Na jednoho obyvatele je to 3 241…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Podle údajů Ministerstva životního prostředí bylo vyprodukováno v roce 2016 v České republice 34,2 milionů tun odpadů. Na jednoho obyvatele je to 3 241 kg odpadů. Je to enormní číslo, které neustále roste, a proto je vhodné se zamyslet nad tím, jak může běžná domácnost přispět k jeho snížení.

Plánování

Je to prosté – kupujte jen to, co potřebujete. Neustálé dělání zásob a následné vyhazování prošlých potravin znamená velké množství zbytečného odpadu. Naučte se své nákupy promýšlet. Ulevíte tím nejen naší planetě, ale i své peněžence.

Když vodu, tak kohoutkovou

Pro naši planetu představují PET láhve značnou ekologickou zátěž. Zkuste se proto úplně vyhnout nákupu balené vody, a upřednostňujte vodu kohoutkovou. Když do ní nakapete citrón a přidáte pár listů čerstvé máty, určitě vám bude chutnat více než kdejaká sladká limonáda. Zároveň uděláte něco pro své zdraví.

Kompostujte

Bioodpadu je v domácnostech opravdu hodně, a proto je nejlepší variantou kompostování. Kdo má vlastní zahradu, má to jednoduché. I ostatní ale mohou doma kompostovat, například ukládat bioodpad do speciálních nádob.

Používejte látkové tašky

Když jdete na nákup, berte si s sebou tašky z domova a nekupujte neustále nové. Ideálně u sebe noste látkové tašky nebo nějaké z ekologických materiálů.

Nepoužívejte věci na jedno použití

Zamyslete se nad tím, zda nepoužíváte příliš mnoho věcí na jedno použití. Typickým příkladem jsou jednorázové holicí strojky, plastové nádobí a papírové ubrousky. Možná jsou pro vás určitým komfortem. Jsou ale komfortem, který si naše planeta nemůže dovolit.

Nabídněte nepotřebné věci

Pokud se vám něco již nehodí, ale víte, že by to mohlo ještě dobře sloužit, nebojte se to nabídnout nebo prodat. Proč vyhazovat věci, které mohou ještě někomu dělat radost.

Nakupujte bezobalově

Bezobalových projektů neustále přibývá a nejedná se jen o jídlo, ale také například o kosmetiku. Právě bezobalové nakupování představuje jednu z cest, jak výrazně snížit ekologickou zátěž. Chcete o tom vědět více? Koukněte na náš článek „Jak se žije bez obalu“.

Myslete ekologicky

Přemýšlejte nad tím, co a proč vyhazujete. Opravdu je nutné vyhodit to staré roztrhané tričko? Nemohlo by vám ještě sloužit jako hadr na podlahu či prach? Zamyslete se také nad tím, co nakupujete. Musíte opravdu kupovat zabalená rajčata, když vedle leží ta samá nezabalená? Uvažujte nad svými kroky a zkuste myslet více ekologicky.

Žijte minimalisticky

Neobklopujte se nepotřebnými věcmi a řiďte se heslem: „v jednoduchosti je síla“. Budete se cítit volněji a nezávislí na konzumní společností.

Tvořte

Ani nemusíte být moc kreativní duše na to, abyste doma něco vytvořili z věcí, které byste jinak vyhodili. Nový květináč či misku na kytky z PET láhve, domeček pro panenky z papírových krabic a mnoho dalších kreativních výtvorů. Inspirací najdete plný internet. Podrobněji jsme se tomuto tématu věnovali v článku: „Dejte odpadkům druhou šanci: Jak využít recyklovatelný odpad doma?“.

Přehrát celé video na YouTube