Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Jak se žije na skládce

S rozvojem třetího světa jde ruku v ruce i zvýšená produkce odpadu. Třídění odpadu, jak ho známe z evropských zemí, tu ale…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

S rozvojem třetího světa jde ruku v ruce i zvýšená produkce odpadu. Třídění odpadu, jak ho známe z evropských zemí, tu ale neexistuje. Odpad třídí lidé, kteří přímo na skládkách žijí.

Skládka místo kanceláře

Hnilobný puch, rozkládající se odpadky, mršiny a mezi tím lidé, děti i domácí zvířata. Co se Evropanovi zdá nepředstavitelné, je pro mnohé obyvatele Keni, Kambodži, Hondurasu a dalších rozvojových zemí každodenní realitou. Už se svítáním jsou na nohou, aby stihli první nákladní auta, která svážejí odpadky z celého města, a neutekl jim výdělek. Prohrabávají stovky tun odpadků a vybírají z nich do pytlů sklo, plast, prázdné lahve, papír, plechovky a kovy. Nasbíraný odpad pak prodávají do výkupen a ty jej prodávají k dalšímu zpracování.

I děti vydělávají

Na skládkách žijí celé rodiny. Některé jen část roku, některé celý rok. Když zapojí do práce i děti, vydělají si na živobytí víc než v běžných nekvalifikovaných profesích. Sběrači odpadků jsou tak paradoxně spokojenější, než kdyby pracovali v továrně. Děti žijí na skládkách od malička, a když povyrostou, začnou pomáhat rodičům. Do školy je rodiče neposílají – chyběla by jim pracovní síla. Obydlí si rodiny staví z toho, co v odpadu najdou, a živí se zbytky potravin, které nákladní automobily spolu s ostatními odpadky přivezou.

Rakovina z odpadků

Přehrabování se v odpadcích s sebou přináší zdravotní rizika – od řezných ran, kožních nemocí, různých parazitů přes infekce z nemocničního odpadu až po rakovinu. Obrovské hromady odpadků totiž neustále hoří a všichni sběrači tento kouř vdechují. Hodnoty toxických látek v krvi a vlasech lidí pracujících na skládkách proto překračují sto až tisícinásobně povolené limity. Že je kouř jedovatý, nikdo z nich neví a i kdyby věděli, stejně nemají jinou možnost obživy. Jsou nevzdělaní, často negramotní a skládka pro ně znamená domov.

Přehrát celé video na YouTube