Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Kam s mrtvým domácím mazlíčkem?

Zemře-li Vám domácí mazlíček, jedná se samozřejmě o ztrátu, která bolí celou rodinu. O tělo uhynulého zvířete byste se ovšem…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Zemře-li Vám domácí mazlíček, jedná se samozřejmě o ztrátu, která bolí celou rodinu. O tělo uhynulého zvířete byste se ovšem měli také náležitě postarat a to je možné učinit hned několika způsoby.

 

Pohřeb na zahradě dnes není tak snadný

Mít zesnulého domácího mazlíčka co nejblíže je pochopitelně pro mnohé lidi ideálním řešením. Jenže zatímco dříve to nebyl zase takový problém, alespoň v případě menších zvířat do 80 kg, dnes je to poměrně složité. V polovině roku 2014 totiž začala platit vyhláška, díky jejímž podmínkám je takové řešení pro mnohé lidi nemožné. Rozhodně vám přitom nedoporučujeme pohřbívat domácího mazlíčka mimo váš pozemek, neboť to je proti zákonu.

Veterinář, nebo zvířecí hřbitov?

Vhodným řešením je odvézt mrtvého mazlíčka na nejbližší veterinární stanici, kde jej lze nechat spálit. Pokud mu ovšem chcete dopřát důstojnější odchod, v současné době již není žádný problém využít služeb jednoho ze zvířecích hřbitovů. Pokud tedy zemře kočka nebo pes, případně jiný mazlíček, pro mnoho lidí existuje pouze tato varianta a o jiných vůbec neuvažují, ačkoli to pochopitelně není zadarmo.

Zbavení se domácího mazlíčka skrze kafilérii

Naopak nejméně oblíbeným řešením problému, kam s mrtvým domácím mazlíčkem, je kafilérie, tedy asanační podnik, jenž má na starosti odstraňování odpadů živočišného původu. Tento způsob ovšem značná část lidí využije spíše ke zbavení se mrtvých hospodářských zvířat, která jsou stále ještě vnímána převážně jako věci. Pro domácí mazlíčky raději většina lidí „sáhne“ po výše zmíněných variantách.

Mrtvý mazlíček rozhodně nepatří do bioodpadu!

Ač by to mohlo svádět, uhynulá zvířata v žádném případě nepatří mezi bioodpad! Do tohoto druhu odpadu totiž spadají kupříkladu zbytky rostlin, keřů a stromů, ale také ovoce a zeleniny, nebo dokonce skořápky z vajec a mnoho dalšího, ovšem v žádném případě uhynulá zvířata či jejich části. Přestože nepředpokládáme, že by se většina majitelů domácích mazlíčků rozhodla zbavit svého zvířete tímto způsobem, pro jistotu jsme jej rovněž uvedli.

Přehrát celé video na YouTube