Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Báječné koupání? Pískovny a štěrkovny nabízejí ideální podmínky!

Možnost osvěžit se ve vodě existuje na mnoha rozličných místech. Někdo vyrazí na koupaliště, další k místnímu rybníku či řece….

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Možnost osvěžit se ve vodě existuje na mnoha rozličných místech. Někdo vyrazí na koupaliště, další k místnímu rybníku či řece. Své nezaměnitelné kouzlo má ovšem rovněž přírodní koupání v pískovnách a štěrkovnách.

 

Koupání v pískovnách a štěrkovnách

Většina z nás se na letní měsíce těší, ovšem někdy jsou teploty skutečně nesnesitelné. Tropické počasí si pak samozřejmě žádá cestu k vodě. Pro obyvatele vesnice se nabízí možnost vyrazit k místnímu rybníku, lidé ve městech zase často míří na koupaliště či do krytého bazénu. Zde ovšem často bývá hlava na hlavě. V létě mnozí odjíždí také k moři, jenže to je pouze krátkodobé řešení. Neexistuje tedy nějaká alternativa?

Vynikající podmínky pro koupání zaručují především zatopené lomy na pískovec (pískovny), štěrk (štěrkovny), případně na oba tyto materiály (štěrkopískovny), které jsou navíc mimo zastavěné areály. Pokud tedy nedáte dopustit na koupání v přírodě, zde máte jedinečnou možnost. V ČR navíc existuje takových míst desítky a desítky (viz níže), takže si můžete vybrat nějaký lom ve svém okolí, případně zamířit dále.

Proč se vydat za koupáním do štěrkoven a pískoven?

Koupání ve štěrkovnách a pískovnách vás většinou zavede do překrásných přírodních scenérií. Voda je zde navíc často až neobvykle čistá, má ideální teplotu a pochopitelně je prosta chlóru, jenž je na koupalištích a v bazénech všudypřítomný. Kromě průzračné vody a krásných pláží jsou často přítomna také parkoviště, hřiště pro různé sportovní aktivity, občerstvení, sociální zařízení, dětské koutky a někde dokonce i možnost kempování.

Hledáte-li tedy příjemné prostředí a osvěžení v průzračně čisté vodě, tato místa jsou ideálním řešením. Nesmíme navíc opomenout, že štěrková a písková dna jsou velmi příjemná. Některým lidem sice může vadit, že např. po pobytu na pláži v bývalých pískovnách mají písek prakticky všude, i to ale neodmyslitelně patří ke kouzlu těchto míst. Zkrátka a dobře si to musíte vyzkoušet na vlastní kůži!

Tip na závěr: ptáte se kam konkrétně vyrazit? Na webu Kdesekoupat.cz si můžete jednoduše zjistit, kde se jednotlivé štěrkovny a pískovny v Česku nacházejí…

Přehrát celé video na YouTube