Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Vánoce – svátky konzumu a odpadu

Vánoce jsou svátky klidu. Tedy tak zní tradiční „poučka“. Že tomu tak ve skutečnosti není, by nám ovšem potvrdila asi…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Vánoce jsou svátky klidu. Tedy tak zní tradiční „poučka“. Že tomu tak ve skutečnosti není, by nám ovšem potvrdila asi většina lidí. Vánoční svátky navíc nejenže přinášejí zvýšené množství stresu, ale také konzumu. A s ním spojené vyšší produkce odpadu.

Vánoční svátky a pohoda? Bývávalo…

Ač byly v dřívějších dobách vánoční svátky obecně vnímány jako období klidu a pohody, postupem času došlo k povážlivé proměně. V současné době jsou dokonce Vánoce většinou vnímány přesně opačným způsobem. S honbou za dárky, cukrovím i dalšími dobrotami a dokonalým úklidem je totiž spojen pořádný stres. K tomu si připočítejme skutečnost, že v předvánočním shonu má většina lidí stále své běžné pracovní povinností a není se čemu divit, že si řada z nás oddychne, až budou vánoční svátky minulostí.

Jak vyplývá z výzkumů, Češi utratí za dárky třetinu své měsíční mzdy. Už to je důkazem skutečnosti, že je k Vánocům přistupováno poněkud konzumně. Zatímco výrobci a prodejci si tedy v závěru roku mnou ruce, takoví zaměstnanci technických služeb naopak musí být v pozoru a pravidelně dochází k posílení svozu odpadů. Se zvýšeným konzumem je totiž pochopitelně spojena rovněž jejich výrazně vyšší produkce. V loňském roce tak např. v Brně popeláři přes Vánoce odváželi o 15 % více odpadu než obvykle. Že to nezní tak hrozivě? Ve skutečnosti se jedná o 30 tun denně!

Lze přistoupit k Vánocům šetrněji?

Přeplněné kontejnery rozhodně nemusejí být součástí doby povánoční. Netřeba totiž kupovat velké množství darů, ale pro každého lze vybrat jediné, za to pořádné překvapení. Navíc se v žádném případě nemusí jednat o materiální věci, ale elegantním řešením mohou být různé zážitkové dárky, tzn. vstupenky apod. Pokud si navíc nejste jisti, jaké překvapení vybrat, můžete si pomoci věnováním poukázky na nákupy. Pak budete mít jistotu, že si obdarovaný sám pořídí přesně to, co potřebuje a nebude třeba řešit nechtěné dárky.

Nedílnou součástí Vánoc jsou rovněž stromky. Legálně je sice lze odložit u popelnic, ale existují i efektivnější způsoby jak se zbavit vánočního stromku. Místo „živého“ stromu je možné navíc pořídit jeho umělou alternativu, případně si lze obstarat vánoční stromek v květináči, takže jej lze následně přesadit. A co ozdoby? Vhodné je samozřejmě použít nejrůznější přírodní materiály, tedy pomerančovou kůru, oříšky atd.

Dalším velkým problémem, jenž je spojen s Vánoci, jsou tuky ze smažení kaprů a řízků. Ty by se neměly dostávat do kanalizace, neboť tam mohou napáchat pořádnou neplechu. Přesto je mnoho lidí do odpadu vylévá. Právě v období Vánoc se navíc jedná o obrovské množství. Tuků a olejů se je tedy nutné zbavit správným způsobem.

Co dodat na závěr? Snad jen to, že bychom se měli zamyslet, zda by nám v průběhu Vánoc nestačila „pouze“ přítomnost našich nejbližších a pohoda spojená např. se zpíváním koled. Ač se to může jevit jako určité ochuzení, rozhodně tomu tak není. Navíc bychom tímto způsobem Vánocům navrátili něco z jejich kouzla. Vzhledem k výše uvedenému to je navíc daleko vhodnější z hlediska přístupu k životnímu prostředí…

Přehrát celé video na YouTube