Odpady, to nejsou jen papíry, plasty nebo obaly. Ale také zkažené maso, uhynulá zvířata nebo části poražených zvířat z jatek, které už nelze zužitkovat. Kafilérie je označení pro asanační podnik, který se zabývá právě ekologickou a neškodnou likvidací odpadů živočišného původu.
Druhy vedlejších živočišných produktů
Vedlejší živočišné produkty, jak se správně odpadům živočišného původu říká, se dělí na několik kategorií:
- rizikové odpady (například infikované nebezpečnými viry, jako je BSE – nemoc šílených krav),
- těla uhynulých zvířat,
- části zvířecích těl z jatek (které nelze dále zužitkovat).
Tento živočišný odpad vzniká především při:
- porážení zvířat na jatkách,
- výrobě produktů živočišného původu,
- odstraňování mrtvých zvířat,
- provádění opatření pro tlumení nákaz.
Jak to chodí v kafilérii
Je zřejmé, že výše uvedené odpady mohou představovat zdravotní riziko, pokud by s nimi nebylo zacházeno správně a nebyly by zlikvidovány podle platných předpisů. To je ostatně důležitým posláním kafilérie.
Vedlejší živočišné produkty se nejprve vytřídí a odděleně se sváží ke zpracování do asanačních podniků. Záleží přitom na konkrétní kafilérii, jakými technologiemi je vybavená a jak tyto vedlejší živočišné produkty zlikviduje. K častým způsobům patří například tepelně tlaková sterilizace. Sterilizovaný materiál je prostřednictvím sušení zbaven vody a vzniká masokostní kaše, která se dalšími technologickými postupy může proměnit v živočišnou moučku.
Výstupy zpracování vedlejších živočišných produktů mohou být dále zužitkovány. Například živočišnou mouku je možné spálit ve spalovnách nebo v cementárnách, případně ji lze využít také jako hnojivo nebo ji odeberou kompostárny či bioplynové stanice.
Činnost kafilérie podléhá přísné legislativě
Nakládání s odpady podléhá příslušným zákonům a ani s kafilériemi to není jinak. Třídění a zpracování vedlejších živočišných produktů specifikuje nařízení Evropské unie č. 1069/2009/ES o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu.