Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Jak zlikvidovat vánoční stromek?

Vánoční svátky jsou obdobím, se kterým je spojena řada tradic. Jednou z nich je zdobení vánočního stromečku. Ten si ovšem musíte…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Vánoční svátky jsou obdobím, se kterým je spojena řada tradic. Jednou z nich je zdobení vánočního stromečku. Ten si ovšem musíte nejen pořídit, ale také se jej vhodně zbavit. Podívejme se tedy na několik způsobů, jak na to.

Vánoční stromek lze jednoduše vyhodit

Pokud máte doma umělý stromek, podobné problémy řešit nemusíte. Necháte jej zkrátka dle tradice ozdobený do Tří králů (tzn. do 6. ledna) a pak poputuje zpátky do sklepa. Pořizujete-li si ale každoročně stromek pravý, možná zvažujete, co s ním po odstrojení. Mnozí lidé jej po uplynutí vánočních svátků jednoduše vyhodí.

Potom ale pozor, neboť rozhodně nepatří do popelnice! Vánoční stromek je tedy třeba nechat vedle popelnice či kontejneru na směsný komunální odpad. To je totiž v tomto případě možné, na rozdíl od zbytku roku, kdy lze za odkládání odpadů mimo vyhrazená místa dle předpisu č. 200/1990 Sb., § 47 dostat pokutu až 50 tisíc Kč.

V některých obcích se ovšem popeláři odvozem vánočních stromků nezabývají. Pokud jej tedy mermomocí chcete vyhodit, odvezte ho do sběrného dvora. Vánočního stromku se lze nicméně zbavit i celou řadou dalších způsobů, a to mnohdy mnohem kreativněji než pouhým vyhozením…

Další možné způsoby, jak se zbavit vánočního stromku

Lidé, kteří mají tu možnost, mohou samozřejmě vánoční stromek spálit, případně jej věnovat někomu, kdo ho tímto způsobem naposledy zužitkuje. To lze ovšem i jinak. Pokud máte kupříkladu na zahradě kompost, pro pečlivě odstrojený vánoční stromeček se naskýtá další uplatnění.

Dřevo ze stromku mohou zároveň využít i kutilové, kteří si budou jistě vědět rady, jak takový materiál vhodně upotřebit v domácnosti anebo na zahradě. Je sice pravdou, že dřevo z vánočního stromečku bude sušší, nicméně šikovný kutil jistě nalezne nejeden způsob, co z něho vyrobit.

V současné době máte také možnost využít výkupu vánočních stromků u některých řetězců. Zjistěte si tedy, zda tam, kde jste jej koupili, tato příležitost existuje a můžete rovnou udělat povánoční nákupy. Pochopitelně se stromku lze zbavit i jinak a nepochybujeme, že mnozí z Vás mají své vskutku originální metody.

Přehrát celé video na YouTube