Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Bioodpad: 5 věcí, které jste o jeho třídění možná nevěděli

Zbytky z kuchyně, posekaná tráva nebo třeba shrabané listí – to vše se schová do tajemného slůvka bioodpad. Když v koutě vaší…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Zbytky z kuchyně, posekaná tráva nebo třeba shrabané listí – to vše se schová do tajemného slůvka bioodpad. Když v koutě vaší zahrady stojí kompost, můžete bioodpad zužitkovat přímo na místě a proměnit ho ve výživnou zeminu. Pokud kompost nemáte, vyhazujte bioodpad do speciálních hnědých popelnic. Ale pozor, s odpadem biologického původu to není jen tak. Podívejte se na 5 věcí, které jste o jeho třídění (možná) nevěděli.

Záludné zkratky BRKO a BRO

Bioodpad se dělí na dvě podskupiny. Zkratkou BRKO se označují biologicky rozložitelné komunální odpady. Do této skupiny patří bioodpad produkovaný domácnostmi, firmami nebo z veřejného stravování. BRO je zkratkou pro biologicky rozložitelné odpady, které jsou kompostovatelné a pocházejí ze zemědělské prvovýroby nebo zahradničení, případně z dřevovýroby.

Právo na hnědé popelnice

Sem tam se vedle modrých, zelených a žlutých kontejnerů na tříděný odpad objevují i hnědé. Právě ty jsou určené pro bioodpad. Patří sem třeba slupky z brambor a další odřezky ze zeleniny, listí, tráva a další rostlinné zbytky ze zahrady. Podle novely zákona o odpadech, která vešla v platnost na začátku minulého roku, by každý měl mít možnost třídění bioodpadu. Praxe ale může být jiná a záleží vždy na vedení obce. V některých vesnicích nechali starostové přistavit ke každému domu hnědou popelnici, v jiných není hnědý kontejner ani na návsi.

Co do hnědého kontejneru nepatří

Pozor, pokud se rozhodnete bioodpad třídit, dávejte si pozor, co do hnědé popelnice vhazujete. Do kontejnerů na bioodpad rozhodně nepatří: maso, kosti nebo uhynulá zvířata, popel z uhlí, sáčky z vysavače, pleny a vložky, podestýlka od domácích zvířat.

Proč je bioodpad cenný?

Když začnete bioodpad třídit, můžete ulevit své peněžence – protože vaše popelnice na běžný komunální odpad bude najednou poloprázdná. Bioodpad je zároveň cennou surovinou. Zbytky rostlinných materiálů se pomocí anaerobních bakterií rozkládají, přičemž vzniká metan, který lze spalovat v bioplynových stanicích (výroba elektřiny, tepla). Z jedné tuny bioodpadu lze vyrobit asi 200 kWh elektřiny a 350 kWh tepla.

Zužitkujte bioodpad doma!

Samozřejmě, bioodpad lze proměnit ve skvělý kompost. Pokud zahradničíte, nevzdávejte se ho. Kompost nemusí být jen nevzhledná hromada. Dnes už se prodávají domácí kompostéry, které schováte v koutě zahrady. Když bydlíte ve městě a osadili jste svůj balkon bylinkami a zeleninou, použijte malé kompostéry určené do města.

O bioodpadu se také dočtete na našem hlavním webu www. siegl.cz.

Přehrát celé video na YouTube